Dela:

Bilden kommer från Fredrik Vestergårds hemsida och är tagen i Kiruna stadshus.

Årets Kirunastipendiat är Fredrik Vestergård. Han vann titeln bland 142 sökanden.
Motiveringen löd: “Fredrik Vestergårds konst väcker nyfikenhet och bjuder in betraktaren i det rum som ljuset skapar.”
Fredrik Vestergård har bland annat studerat inredningsarkitektur och design på Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg. Det var hans ljustrådsinstallation Zig Zag Kiruna som vann juryns gunst. Utöver utställningsverksamhet har han även gjort offentliga utsmyckningar, en slags installationskonst.

Fredrik Vestergård själv säger: ”Jag vill få ökad insikt om linjens och ytans samverkande betydelse i rumsliga sammanhang.” Hans ambition som konstnär är att tillföra något, exempelvis ser han konstens uppgift i offentliga utrymmen. ”När jag kommer till en tom trappuppgång vill jag gärna göra något – ett tillägg som får människor att uppleva något. För mig är detta konst, men man skulle också kunna kalla det formgivning.”

Läs mer om Fredrik Vestergård här:
http://www.fredrikvestergard.se/lineart_2010_2011.html

Kiruastipendiets belopp är 30 000 kronor. Kiruna kommun köper också in konst av Fredrik Vestergård för samma summa och Kiruna Konstgille arrangerar en utställning i november 2011 med Vestergårds verk. Dessutom får Vestergård i fyra veckor under 2011 – och under resten av sin livstid vid besök i Kiruna – bo gratis i kommunens konstnärslägenhet.

Fredrik Vestergård vann även i kategorin Publikens pris! Bland de fem finalisterna till årets Kirunastipendiat fick Vestergård 30% av allmänhetens röster.