Dela:

Porslinsskärvor funna i jorden är Lars Holms inspiration och tema för denna utställning, som heter just Skärvor. Lars kan inte låta bli att stoppa på sig de vackra små “diamanterna” så snart han finner dem i jorden eller på andra ställen, han förvarar dem i en stor glasburk i ateljén tills de får bli huvudpersoner i hans stora, kulörstarka akvareller. (KLICKA PÅ bilderna om ni vill se dem större).

Efter vernissagen visade Lars Holm hur han arbetar fram sina bilder; med sig hade han färgtuber, sprayflaska för vatten och en salig blandning målningsverktyg – allt från vanliga penslar till trasiga rep upphittade på stranden.

Han hade också tagit med sig en skiss av stadshuset och gruvberget som han gjort kvällen innan och berättade utförligt medan han målade. Publiken satt andäktigt tysta och tittade fascinerat på. Med några enkla streck växte stadshuset fram på bara några minuter! Genom molnen tränger solens ljus fram, en effekt av att Lars sprayar vatten på den nymålade ytan. Ytterligare några linjer gav landskapet form och riktning.

Den bild ni ser ovan tog drygt en halvtimme att skapa. “Än återstår en del att göra på bilden”, tyckte Lars. Vi hoppas få se det färdiga resultatet på en utställning i framtiden!

Lars Holms utställning Skärvor pågår tom 22 september i Kiruna stadshus.