Dela:

Ännu är det sommarlov för Kiruna Konstgille, men redan 11 augusti är det dags för höstsäsongens första utställare: Stephen Lawlor.

Utställningen Kiruna – Malaga – Avoca visar målningar från dessa tre mycket olika geografiska platser. Bilderna visar inte endast landskap utan också dess historia.

Kiruna – Hösten 2011 fick Stephen en inbjudan av Kirunas kommuns kulturnämnd att arbeta i och runt Kiruna. Detta besök var finansierat av Arts Council of Ireland. Konstnären utforskade staden och reste även till Kebnekaise, Lapporten, Abisko och Narvik.

Malaga – Under 2010 och 2011 gjorde Stephen flertalet besök till Andalusien i Spanien där han arbetade på en serie av topografiska målningar som reflekterar det ljusa Moriska landskapet. Det finns en historisk medvetenhet, som omfattar de förändringarna som lämnats i landskapet av invånarna, som går så långt tillbaka som till romarna.

Avoca
– Dessa målningar visades först 2010 på en utställning med titeln Cu, hos Fred London. Verken reflekterar intuitivt projektets uttalade oro om fördomsfulla attityder mot en miljö som har en industriell historia. Dessa verk visades tillsammans med målningar från hans hemstad Dublin.

Målningarna är semiabstrakta och motiven sträcker sig från de vackra stadsbilderna i Kiruna till de Lappländska fjällen och skogarna till Medelhavets olivlundar och trädgårdar. Det Kiruna och Avoca har gemensamt är gruvindustrin som förbinder ett gammalt industriellt arv med den högteknologiska framtiden.

Stephen Lawlor har utvecklat ett landskapsmåleri som genom åren förenklats i form och färg utan att tappa ett personligt känslomässigt uttryck inför motivet. De är småskaliga och kraftfullt intima.

Välkomna på vernissage den 11 augusti kl 13.00 i Kiruna stadshus!