Dela:

Våren är här, vilket i centrala Kiruna innebär toner av grått och brunt medan övriga landet bjuder på olika nyanser av grönt (har jag hört). För Kiruna konstgille innebär våren årsmöte, ny styrelse och, innan vi tar sommarlov, planering inför hösten.

När vi kommer åter efter sommaruppehållet blir det med ett fullspäckat program. Bland mycket annat så ställer årets Kirunastipendiat, Maria Jokitalo, ut i september.

Maria Jokitalo
Haren som ville bli flicka av Maria Jokitalo

Vandringsutställningen 1 kubik konsthantverk gästar Kiruna i oktober. I november, i samband med Kiruna konstgilles 70-års jubileum, får vi stifta bekantskap med 2014 års Kauppi-stipendiat, Jonathan Josefsson.

Kauppistipendiaten 2014

Och på tal om Kauppistipendiet så föll det sig så att min första uppgift som ordförande blev den angenäma uppgiften att ringa Jonathan Josefsson och berätta att han utsetts till 2014 års stipendiat.

matta 124
Matta av Jonathan Josefsson

I sitt textila formspråk visar Jonathan Josefsson utmärkta prov på nya uttryck och utföranden, tillika ett brett spektrum av färgkompositioner och underfundiga motiv. Utöver textila arbeten har färgstark graffiti blivit ett signum för honom.

Jonathan Josefsson från Göteborg är textilkonstnär med bakgrund i graffitikulturen. Textila verk kombineras med graffiti, screentryck och kläder. Aktiv inom graffitirörelsen är Jonathan känd under namnet Ollio. Han är utbildad vid KV konstskola och HDK i Göteborg.

Kauppistipendiet delas ut vartannat år till textilkonstnärer som verkar i Sten Kauppis anda och stipendiet består av 20.000 kronor samt ett exemplar av boken Kauppi.

Den 15 november ställer Kiruna konstgille ut Jonathans mattor och målningar.

Medlemsvärvning

Kiruna konstgilles medlemsantal uppgår idag till ca 200 stycken, men vi hoppas och drömmer om att bli fler. Därför finner medlemmar i det fysiska utskicket, förutom medlemsbrevet som ni läser just nu, också ett värvningskort.

Säkert har ni någon bekant som skulle kunna vara intresserad av ett medlemskap. Varför inte berätta för denna bekanta om förträffligheten med att vara med i konstgillet och när hen sedan stammar ur sig orden: -”Jag vill också vara med i Kiruna konstgille!”, räcker ni käckt fram kortet. För er som får utskicken per mail eller läser detta på bloggen, ni kan peka era bekanta till medlemsformuläret.

Bland de som värvar medlemmar lottar vi sedan ut ett konstverk. Varje värvad medlem ger en lott, så ut och värva för att öka dina chanser!

Ny styrelse

Som sagt blev en ny styrelse utsedd vid årsmötet. Här är listan:

Ordförande: Magnus Fredriksson
Vice Ordförande: Magnus Winther
Kassör: Astrid Sunna
Sekreterare: Kajsa Westergren
Vice sekreterare: Viktoria Kangas
Ledamot: Seppo Tiala
Ledamot: Ing-Marie Engman Suup
Ledamot: Gunilla Kangas
Ledamot: Maja Nilsson
Ledamot: Johan Granberg
Suppleant: Sofi Ruotsalainen
Suppleant: Elisabet Bylund

Konst under sommaren

På Kiruna Airport pågår fram till 26 juli en utställning med Brita Weglin. I Nikkaluokta, på galleri Skáidi, kan man njuta av Benny Ekman 24 juni – 2 augusti,
Ola Sarri 3-30 augusti samt Ewa & Lennart Säfbom 31 augusti – 21 september.

panorama
Brita Weglin, Resor-möten på Kiruna Airport

Det var allt för den här gången. Om du vill ha löpande uppdateringar och information mellan utskicken, samt tips på andra utställningar i Kirunatrakten, föreslår jag att du följer Kiruna konstgille på facebook eller här på bloggen.

Vi ses i höst!

Magnus Fredriksson
Ordförande