Dela:

Tillsammans/Oktii med 37 norska och samiska konstnärer.
Kiruna konstgille, Kiruna stadshus

Konstutbytet mellan svensk och nordnorsk konst avstannade ironiskt nog med att Barentstanken väcktes under 1980-talet. De blev krångligt att få med Ryssland och hopplöst att få loss pengar till projekt som inte involverade alla länder i Barentsregionen.
Så förklarar Lisbeth Dahllöf från Svolvaer att vi så sällan ser nordnorsk konst i våra krokar.
Nu finns ett tillfälle att kanske inte uppleva hela bredden, men i vart fall få ett smakprov på de olika uttryck och tekniker man sysslar med i grannlandet.
Det visar sig inte vara så olikt det som pågår på hemmaplan, bortsett från att motiven innehåller mer hav och fiskebåtar.
Vi ser också mycket fotokonst, både av traditionell sort och drömlandskap. Björn Tore Stavang visar prov på det senare i sitt verk Culural dreamshape där skyskrapefönsterputsare satts i arbete att putsa upp hela Svolvaer inför turistsäsongen.

Svolvaer är inte bara en turistmagnet, det är också något av ett nordnorskt konstcentrum, eller ett arktiskt Skagen om man så vill.
Här finns ett konstcenter med fem anställda, en livaktig konstförening, konstskola med en renommerad filmavdelning, en biennal och fem privata gallerier.
I hela Nordnorge samlar konstorganisationerna närmare 300 medlemmar. Då förstår ni att det verkligen bara är ett skrap på ytan som presenteras i Kiruna stadshus.
– Många jobbar också med installationer och performance som inte är så lätt att ställa ut, säger Lisbeth Dahllöf.

Den jurybedömda utställningen produceras av organisationerna Nordnorske bildende kunstnere och Norske kunsthåndverkare på inbjudan av Kiruna konstgille.
Omkring 65 konstnärer sökte och juryn tog ut 37 som bidrar med varsitt verk.

Hans SternlundAv Hans Sternlund