Dela:
Nu finns de här till allmän beskådan. Kunde du inte ta dig upp till Kiruna under Augusti eller missade du utställningen av andra skäl? Nu får du ändå en chans att avnjuta alla de 100 t-tröjorna. Klicka på sidnumren ovan och under eller klicka på en tröja för att få upp ett blädderbart galleri.


Gudinna

100_t-tröjor_001

Human Being
100_t-tröjor_008

Ulrika Tapio Blind

Bor i Karesuando. Har arbetat som bildkonstnär och Konstpedagog sedan 1993; måleri, textiltryck, illustrationer till barn-och diktböcker, affischer m.m. Stipendium; Rune Pettersons Stipendium 1996, Harry Martinsons Klockrikestipendium 2013.
Utställningar; Paris 2014, Korpilombolo 2014, Malmö 2014, Konstsamling Norrbottenskonst Länsförsäkringar Luleå 2015, Rovaniemi 2015, New York 2015, Monaco 2015. Illustrationer till barn- och ungdomsböcker 2011, 2012, 2013, 2014. Medlem i SDS Sami Dáiddačehpiid Searvi, KRO Konstnärernas Riksorganisation, Illustratörcentrum, KIN Konstnärer i Norrbotten.

www.tapioblind.se

www.facebook.com/ulrikatapioblind artist

www.svenskakonstnarer.se sök Ulrika Tapio Blind


Dissabears

100_t-tröjor_002

AnnaSofia Mååg

f 1968. Keramiker, snö- och isskulptör, ursprungligen från Falun i Dalarna. Verksam keramiker och konstnär i Malmfälten sen 14 år tillbaka och på senare år ständigt återkommande som snö- och isskulptör på Icehotel i Jukkasjärvi. Bor nu i Kiruna där också ateljén finns.
Eftersom jag helst arbetar med tredimensionell form så bygger denna tröja på skulpturer. Närmare bestämt två stycken. Skulpturerna är fotograferade och sen bearbetade i photoshop till en bild.

www.annasofia.se


 Äventyraren

100_t-tröjor_003

 Christian Strömqvist

Född 1981. Är en designer som är verksam och bor i Göteborg. Där driver han designstudion PinPin ihop med en kollega, och jobbar samtidigt som adjunkt i design på HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk.  Christian jobbar oftast med design för lek, inom både produkter, rum och grafisk formgivning. Just lekfullhet och berättande är en röd tråd genom alla hans verk, vare sig de är två- eller tredimensionella.
Bilden på t-tröjan heter ”Äventyraren”, och tillägnas alla de modiga som på ett sätt eller ett annat vågar släppa taget och ge sig ut i det okända.

www.stromqvistdesign.com


Lycaena helle – starkt hotad G

100_t-tröjor_004

Lycaena helle – starkt hotad R 100_t-tröjor_010

Maria Jokitalo

Målare född och uppvuxen i Borlänge. Gick ut Konsthögskolan i Stockholm 2011. Bor nu en stor del av året i Spanien. För ett år sedan löd juryns motivering:

“Maria Jokitalo har tilldelats Kirunastipendiet 2014 för sitt omsorgsfulla och vitala måleri. Hon gestaltar en lekfull symbolvärld som både är tilldragande och kuslig. Mörker möter starka färger och en angelägen, samtida berättelse tar sin början”. En annan beskrivning av målningarna: “Det är bilder som ger fjärilar i magen!”

 

cargocollective.com/mariajokitalo/


Det här är mitt land

100_t-tröjor_005

 Rune Lans

Född Kiruna 1955.

Bildkreatör. Studier: Konstlinjen Sunderby FHSK 2 år, Teckningslärarlinjen Umeå Universitet 3 år, Konstvetenskap + annat 2 år.
Utställningar: Kiruna 1986 + div. från Sovjet/Ryssland till USA.
Representerad: Från Museer, kommuner och Landsting till div, vardagsrum.


 Ingen titlel

100_t-tröjor_006

Johan Flygare


 HJL LOL

100_t-tröjor_007

Martin Smedsén


 Kiruna dör, börja slåss igen

100_t-tröjor_009

Jan-Erik ”Banne” Stålnacke

Glad amatör som är gör ett tillfälligt gästabud i illustrationsbranschen. Pengarna från tröjan går till UNHCR och Banne själv bidrar med lika mycket.


Äggröra

100_t-tröjor_017

Nomad stad
100_t-tröjor_011

Benny Ekman

Konstnär Västervik Sverige. Konstnärlig debut 1996. Utställningar: Sverige 90-tal utställningar i hela landet bl.a: Väsby Konsthalls Vårsalong 1998, Liljevalchs Vårsalong 1999, Stockholm Cow Parade 2004, Jukkasjärvi Icehotel 2005 – 2014, Kiruna International Snowsculpture 2008 & 2015, Latvia Art Festival Rezekne 2008, USA Skulptur Greenwich Art 2012, Qatar Wydham Doha 2014, India 2010 – 2013 Mumbai Art Museum, Delhi Shri Ram Chandigarh Art Museum, Dharampur Continental Inn, Goa Muralmålning.
Övrigt: Offentliga skulpturer. Representerad i Sverige, Lettland, Finland, Indien, USA och Qatar. Kulturstipendier Kalmar och Västervik. Finalist till Kirunastipendiet tre gånger. Första plats i International Snow Sculpture competition Kiruna 2015.

www.bennyekman.se


Paj

100_t-tröjor_012

Vid havet

100_t-tröjor_034

Magnus Fredriksson

Till vardags sysselsätter sig Magnus, som delägare i animationsstudion Bortbyting, med att göra animerad film, reklamfilm och illustrationer. På helgerna gör han bland annat målningar, screentryck och hand-i-mun-dockor.
www.bortbyting.com
www.chottomite.com


 

100_t-tröjor_013

 

100_t-tröjor_025

Björn Wilhelmsson

Ok hundra ord för presentation? Det var åtta :-). Konstskolor -83 -86. Tekniker jag använder: akvarell, litografi, koppartryck, olja, äggoljetempera, kollage, dator, kol, tusch, krita, eld, vatten, ljus, luft… Allt tillåtet, inget förbjudet! Vad intressserar mig inom bildskapande? Min omgivning. Hemmet, stadsomvandling och min arbetsmiljö gruvan.
Om T-tröjorna: Första gången jag använder datorn på riktigt att skapa bilder. Kul! Tröjan med renen: Renskalle från 1988 som hänger på min vardagsrumsvägg. Spraymålad i svart. Snygg är den! Tröjan med staden: En bild från 2012 om staden som glider ner i hålet och återuppstår eller är dödsdömd?
Det blev exakt hundra ord.


Jordens yta

100_t-tröjor_014

Anders Rönnlund

Född 1951. Bor i Uppsala. Internationellt verksam konstnär, arbetar främst med video och installationer, ofta i kombinationer. Har även med Anders Eriksson och Johan Fremling designat och byggt bar, rum och kyrka på Icehotel. Separatutställningar, urval: MexicoCity, SOMA, 2014/ Museo de Arte Contemporanéo, Santiago, Chile, 2012/Uppsala Konstmuseum, 2012/ Södertälje konsthall, 2007/ IPS Bournville, Birmingham, England 2005/ Galleri Stefan
Andersson 2003/ Galleri Enkehuset 1997/ Samlingsutställningar, urval: Visit 14/15 Mariannelund 2014-15/
Asashimashi Museum, Niigata University, Japan, 2013, Uppsala konstmuseum/Bror Hjorths Hus, 2012/ TCG Nordica, Kunming, Kina 2010/ Centro Cultural Metropolitana, Quito, Ecuador, 2008/ Centro Cultural Borges, Buenos Aires, Argentina, 2006.
http://www.roennlund.se


 

Balloons!

100_t-tröjor_015

Daniel Ojanlatva

Har skrivit manus till Sveriges första vampyrfilm för vilket jag ber om ursäkt. Arbetar som manusförfattare, lärare och animatör.  Bor nu med familj i skärgården utanför Stockholm, för vilket jag också ber om ursäkt.
danielojanlatva.com


Älska Järnet

100_t-tröjor_016

Välkommen till Svappavaara
100_t-tröjor_028

Daniel Kangas

Kringresande kreatör och visdiktare som för smör och bröd tillfälligt sålt sig till reklambranschen. När det efter åratal av studier fortfarande var ljusår kvar till ett examensdiplom, såg jag ingen annan lösning än att dra norrut igen och leva av det berget ger. Om än på omvägar.
Idag har jag det ganska bra. Längtar efter doften av terpentin och efter att på sommaren dricka en öl i goda vänner lag. Man är som folk är mest, bara man får garva, måla och ligga i någons famn när man är rädd.

 


Paws and smell the flowers

100_t-tröjor_018

Anna Flygare

Jag heter Anna Flygare och jag spenderar stor del av min fritid tillsammans med hunden. Idag läser man otaliga artiklar om mindfullness. Jag upplever att hunden lärt mig att vara och koncentrera mig på nuet när vi gör saker ihop. Detta är vad ”Paws and smell the flowers” handlar om.


Tillämpad Geologi

100_t-tröjor_019

Erika Stöckel

Jag har precis tagit en kandidatexamen i Fri Konst vid Umeå Konsthögskola och kommer till hösten fortsätta mina studier vid Konstakademin i Oslo. Mitt konstnärskap är influerat av fysik, naturvetenskap och människans förhållande till naturen. Detta tar sig främst uttryck i installationer av keramikskulpturer.
www.erikastockel.com


Art in my heart

100_t-tröjor_046

 

 

100_t-tröjor_020

Kimberley Ahlström

1 av 3 får cancer idag och varje dag drabbas ett barn. Jag engagerar mig mycket för svensk cancerforskning och vill vara med att bidra med det jag kan. Jag heter Kimberley Ahlström, jag arbetar med design, färg och form i olika format och driver Fallondrin, ett internationellt konstprojekt och Konst Mot Cancer Sverige, där jag skänker pengar av de skapelser jag säljer.
I många år har barncancerfonden marknadsfört i sina reklamer en tom blå stol tillsammans med 3 andra stolar där det sitter barn på. De har visat i reklamen vad vill alla strävar mot, att utrota barncancer dvs att inte ha en tom stol, som tidigare har representerat att ett barn inte överlevt.
Jag har i denna t-shirt jobbat vidare i inom denna ram. Jag vill utrota barncancer och vill representera det genom ett print där stolen försvinner. Det ska inte finnas några tomma stolar kvar. Alla barn ska övervinna sin kamp mot cancern! Och därefter skina ikapp med solen och uppnå sina drömmar! Pengarna går till barncancerfonden.

Tröjan ART IN MY HEART visar ett fotografi där jag sitter ner och målar. Ett självporträtt av mig när skapandekraften är som starkast. Alla människor måste ägna sig mer tid åt det dem älskar, på så vis hjälper vi våra hjärtan att slå starka, energifulla och lyckliga slag. Iallafall är det min vision.
LOVE /Kimberley
www.kimberleyahlstrom.com


Moving City Lights

100_t-tröjor_021

Veronica Wallenberg

är född och uppväxt i Kiruna men spenderar numera större delen av året utomlands och på resande fot. Hon är sedan 2005 delägare i den stockholmsbaserade animationsstudion cinematic där hon arbetat med kunder såsom Cartoon Network, Coca Cola och TED, hon har arbetat på en mängd olika typer av projekt allt från reklamfilm, kortfilm, spel och illustrationer till att göra animation för en oscars vinnande dokumentär.
De senaste åren har hon även suttit med i styrelsen för Sveriges animations förening SAAVA där hon representerat svensk animation utomlands, arrangerat träffar och workshops och även skrivit artiklar om animation.
www.cinematic.se


Malmkropp

100_t-tröjor_022

Madelaine Sillfors

Min roll som konstnär är att mångfaldiga vårt sätt att se på, och uppleva vår värld, och skapa alternativ till de rådande perspektiven. Jag ser mina teckningar och skulpturer som det sista fysiska uttrycket av linjer av tankar och rörelser. Dessa tankar, känslor och uppenbarelser som skapas i mig möter det som uppstår i betraktaren och bildar tillsammans verket i sin helhet.
www.madelainesillfors.se/


Ullspiran

100_t-tröjor_023

Hjalmar Lundbohmsgården

100_t-tröjor_027

Jan Vajstedt

Medlem i Kiruna Konstkollektiv sedan 1982 och vice ordförande. Jag jobbar mest med teckning men jag målar även i olja, akvarell och grafik. Har varit med i ett antal vandrings och samlingsutställningar i Sverige, Norge och Finland. 1988 utställning i Lindköping och Borlänge och tre separata i Kiruna. 1991 separatutställning i Stockholm.
Har gjort ett anta väggmålningar i Kiruna kommun och LKAB. Representerad i Kiruna kommun, Norrbottens Läns Landstin, Stadshälsan, Försäkringskassan, Rustavi i Ryssland och LKAB. 1996 fick jag LKABs kulturstipendium. Jag målar mest av vår fantastiska natur i Norrbotten men är fascinerad även av människan och gamla hus. Jag är dessutom självlärd. Utkom med konstboken ”Kirunakåkar” 2012. Medlem i Konstnärer i Norrbotten (KIN).
jvajstedt@hotmail.com


Vägledning om framtiden

100_t-tröjor_024

Anna Hesselgren

Mitt konstnärliga arbete inriktar sig främst på konstens roller i urbana utvecklingsprocesser
mellanrumistadsomvandlingenskiruna.wordpress.com
stillalive.eu


The main thing

100_t-tröjor_026

Maurizio Perron

I was born in Torino the 18th of january 1977. I knew the art at 8 years old with the sculptor-teacher Franco
Alessandria . At 11 I start some stages with the sculptor Guido Ronchail. After the school I started my professional life as Artist. From 1999 I am the president and the teacher of the Jouv enceaux sculpture School.
From 2003 I am the Art Director of the international sculpture symposium”Art in the forest”.
From 2004 I am the Art Director of the international sculpture symposium “Art in the snow”.
From 2005 I am agent of the “International Association of Monumental Sculptur Ev ents”.
In the 2006 I was the Chief Builder of the “Snow Show” in occasion of the XX Olympic Games of Torino 2006, and for this project I collaborate with Yoko Ono, Arata Isozaki, Normann Foster, Jeaume Plensa, Kiki Smith, Lebbens Woods, Paola Piv i, Cliostraat, Patrick Buchen, Daniel Buren.
From the 1987 till now i partecipate to more than 100 international sculpture symposiums, in 15 countries in 4 continents
www.skultura.com


Portal Kiruna

100_t-tröjor_029

Harry Loontjens

Född i Amsterdam , utbildad på Gerrit Rietveld Akademie avdelning ädelsmide flyttade till Danmark ´73 och bor sen ´75 i Sverige. Arbetar med skulptur och teckning och är stolt över att vara Kirunastipendiat (95). Har ca 20 offentliga verk i landet inklusive “porten” på Kupoltorget och sist men inte minst en silvermedalj från snöfestivalen i Kiruna -91.


Allt löser sig

100_t-tröjor_030

Ta bollen då

100_t-tröjor_055

 Inger Thurfjell

Jag är född 1958 i Gällivare, uppvuxen i Piteå och bor sedan vuxen ålder i Luleå med min familj. Jag har två vuxna och utflugna barn tillsammans med min man. Hundar har alltid funnits omkring mig. Förutom de människor jag älskar är mina kungspudlar de bästa vännerna. Jag arbetar företrädelsesvis tvådimentionellt med oljemåleri, tygtryck, screentryck, emalj och grafik.
På senare tid har jag återvänt till leran som jag skapar djur och människor av. I det konstnärliga utövandet står gestaltningen av de existentiella livsprocesserna i fokus. Det handlar oftast om mitt/andras förhållande till liv och död, om förgänglighet, sorg, glädje och kärlek. Bildspråket är en avspegling av den person jag är, var jag befinner mig och vart jag är på väg. Förhoppningsvis är det en rörelse som leder till utveckling.
www.inger.thurfjell.se


Hemvägen efter ett nattskift

100_t-tröjor_031

Carina Kero Esberg

Jag flyttade från Pajala och blev Kirunabo för fyra år sedan. Jag är en mamma och sjuksköterska som trivs bland krokiga björkar och blåst på fjället.
Att teckna och måla är mitt stora intresse och nyligen fick jag möjlighet att ge ut min första egna barnbok som handlar om Kiruna och gruvan, och just barnböcker är en tråd som jag planerar att spinna vidare på.

 


Utan titel, men med häst

100_t-tröjor_032

Markus Lantto

Konstnär från Masugnsbyn, boende i Trondheim sedan 2004. Jobbar med många medier och uttryck.
http://www.markuslantto.com


 

Pay2

100_t-tröjor_033

 

100_t-tröjor_040

Lars Undli a.k.a. Pay2

Graffiti writer, dancer, sneaker collector and shoe designer for GaitLine. Interest for graffiti and breaking triggered by the first wave of hip hop culture, through movies like Wildstyle and Beat Street, in 1984. Internationally renowned graffiti artist. A career spanning three decades.
Professional breaker: Oslo champion, three times Norwegian champion, and Scandinavian champion.
As a dancer toured Norway, Sweden and Denmark representing international brands, as well as Norwegian cultural institutions Rikskonsertene and Riksteatret. Started the break crew Atomic B-Boys in 1992. Made an art suite for Icehotel in 2011. Designed Icebar Oslo in 2013 together with André Eriksen, Sofi Routsalainen and Mikael Nilsson.

http://no.wikipedia.org/wiki/Lars_Undli

https://www.flickr.com/photos/paytwo/

https://instagram.com/pay2/

https://www.facebook.com/pages/Pay-Two/168221566626

https://twitter.com/paytwocod


Groupfie

100_t-tröjor_035

Nina Hedman

Nina Hedman är en skulptör, animatör och konstlärare från Stockholm som brinner för snö & is.
galleri.ninahedman.se/#!home


Welcome to the ocean

100_t-tröjor_036

Sanity makes no difference

  100_t-tröjor_042

 Lukas Göthman

Född 1970, bor och arbetar i Stockholm. Göthman arbetar processinriktat med text, måleri, film och teckning. Han utför serier, som utforskar sinnestillstånd och iakttagna fenomen och är mycket uppmärksammad för sina textmålningar med upprepade korta fraser. Ord och bilder går in i varandra och det konkreta och abstrakta i språken – bildspråket och texten – samverkar så att nya betydelseformer uppstår. En beståndsdel i Lukas Göthmans konstnärliga arbete är resandet. I serien ”Journey” besöker konstnären huvudstäder och nordliga landskap i ett undersökande framåtskridande. Betraktande omgivningen, betraktande sig själv. Målningarna i serien är stora och abstrakta och poetiska suggestionen är överväldigande.

Roger Metto

Född i Kiruna 1964, bor och arbetar i Stockholm. Utbildad vid Konsthögskolan i Stockholm 1993-1998.Metto är uppvuxen i Kiruna och med fjällvärldens skiftande färgskalor. I Roger Mettos bildvärld vrids verkligheten ett varv. Det är en värld som generöst delas med betraktaren. Skimrande färger som upplöser verkligheten, istället återskapas drömmens landskap. Mystiska objekt bygger kompositioner och berättar. In i minsta detalj är måleriet ett äventyr. De suggestiva är ständigt närvarande. Och liksom naturen i verkligheten berättar bilderna från naturen om vem du är och var du kommer ifrån. Metto arbetar med existentiell magi, i dessa världar som skimrar i färg, framställs berg och dalar med en lysande aura.
rogermetto.se/


Abiskoalperna

100_t-tröjor_037

E-10 Kiruna

 100_t-tröjor_091

Karin Niva

Jag har bott i Kiruna i 44 år, i Vittangi 15 år och i Stockholm 4 år. Mina arbetsplatser har varit Arbetsförmedlingen, Landstinget, flyktingkonsulent på Röda Korset och begravningsbyrån Fonus. Jag har också varit kursledare inom konst. IFK Kiruna har tagit en stor del av min fritid i anspråk, främst längdskidor.
Bostadsorterna, arbetsplatserna och idrotten har inspirerat mitt konstutövande men naturen är den allra största inspirationskällan. Jag målar helst med akvarell- och akrylfärger men jobbar även med koppargrafik. Jag har haft separatutställningar i Sverige och Finland och även utställningar ihop med Kiruna Konstkollektiv.


100_t-tröjor_038

Britta Marakatt-Labba

Brittas bilder är miniatyrvärldar formade med nål och tråd. De innehåller scener ur vardagen, politiska reflektioner och berättelser om samisk kultur och historia. De storslagna naturen och det gnistrande vinterlandskapets vita snö är ständigt närvarande
brittaml.se/


Psycat

100_t-tröjor_039

Jenny Hannula

Hej, jag är en serietecknare och webbutvecklare från Ockelbo. Har bott i Kiruna och animerat bland annat Kaisa & Harax för Bortbyting. Bor numera i Hässelby och kodar om dagarna och tecknar serier på kvällarna. Heter jennulator på twitter, instagram och tumblr, välkomna!
the.jennula.com


Örnarna i Örnsberg

100_t-tröjor_041

Ulrika Christell

Grafiken är mitt främsta uttrycksmedel, en basverksamhet som jag har hållit på med länge. Jag arbetar mest med färgetsningar i min grafikverkstad i Örnsberg i Stockholm. Jag ställer ut mina bilder årligen och säljer på kommission via gallerier. De senaste femton åren har jag dessutom arbetat deltid för olika konstnärsföreningar.
Grafikens Hus i Mariefred har betytt mycket, bl.a. därför att jag genom verkstan där fick möjlighet att resa till
Vitryssland och Ryssland, vilket gav intressanta kontakter och samarbeten. Just nu driver jag projektet ”Collection BIOMUS / Museum Fantasies” i samarbete med personalen på Biologiska museet i Moskva och 6:e Moskvabiennalen.
http://ulrika-christell.webnode.se/


18 148 invånare (2010)*wikipedia

100_t-tröjor_043

Kiruna kommun100_t-tröjor_048

Lisa Vipola

Konceptkonstnär från Jukkasjärvi som arbetar med identitet, maktförhållanden och intersektionalitet.
www.lisavipola.se


Walk in progress

100_t-tröjor_044

Martin Eriksson

38-åring musikkompositör och ljuddesigner som driver en musikaffär. Intresserar sig också mycket för
skapande inom film/video/TV.

 


Vorsteh i Vassijaure

100_t-tröjor_045

Lisa Lans

Kiruna. Född 1988. Studier vid Gotlands Konstskola.
www.lisalans.com


 

100_t-tröjor_047

Julia Lundberg

Född Kirunabo. Fortfarande med hjärtat i staden. Framförallt kärlek till snön, backarna och bra snowboardparker.

 


Riskgräns

100_t-tröjor_049

Helena Lundberg

Flyttat tillbaka till Kiruna. Igen. För sjätte gången. Efter en lång resa i stora världen. Textilingenjör, entreprenör, kreatör och inspiratör.
hellbent312@icloud.com


Är du söt, tyst och duktig?

100_t-tröjor_050

Malin Wikström

Konstnär. Bosatt i Gävle. F-1971. Jag har haft ett flertal utställningar och ibland arbetar jag utifrån ett tema.
Målar i starka färger, både abstrakt och föreställande.
Förutom att arbeta i måleri, keramik och skulptur har jag under senare tid arbetat med grafik, screentryck och broderier.


 

100_t-tröjor_051

Jonathan ”Ollio” Josefsson

Jonathan Josefsson från Göteborg gjorde under 2000-talet sig känd med sin graffiti under namnet Ollio.
Som få arbetade han med placeringen av sina tags och målningar. Under studietiden på Högskolan för Design och Konsthantverk upptäckte han likheten mellan sprayburken och tuftmaskinen och lät sitt lekfulla färg- och formspråk översättas till mattor.
ollio.tumblr.com/
ollio.blogspot.se/


Snabbare än ljuset

100_t-tröjor_052

Maria Koolen Hellmin

Jag är utbildad skulptör/konstnär, bosatt och verksam i Stockholm och Skinnskatteberg.
Ett flertal separatutställningar, skulptur/dansprojekt samt samlingsutställningar med platsspecifika verk. Finns representerad i det offentliga rummet genom en rad uppdrag för Statens konstråd, kommuner och landsting.
År 2012 färdigställdes ett konstverk för Mysinge äldreboende i Kiruna kommun – en skulptur i norrskenets färger för ett kringbyggt gårdsrum. Arbetar gärna med genomgripande gestaltningar där skala, mått och en strävan efter att uppnå stark tredimensionell verkan är viktiga utgångspunkter. Gärna projekt där konstnärlig gestaltning och
arkitektur/landskap genomförs i ett samlat grepp.
Ser en konstnärlig utmaning i att förena ”rumslig närvaro” med ett sinnligt förhållningssätt till material och detaljer. Relationen mellan verk och rum blir en bärande del av verket. Materialen kan variera från stål, trä, sten, betong, plast, foto till bladguld och ljus.
www.koolenhellmin.se


Deep Breath

100_t-tröjor_053

Iskallt

100_t-tröjor_054

Lina Maria Viitala

Jag är en tjej på 27 år. Aktiv inom Kiruna konstkollektiv och arbetar inom Kiruna kommun. Jag har studerat på Sunderby konstskola i två år, och blev utsedd till en av skolans stipendiater år 2012.  Jag har haft ett par separata konstutställningar och en hel del gemensamt med andra.
Jag har oxå hunnit med att studera på samernas folkhögskola med inriktning på skinn/textil. Jag är även medlem (inte så aktiv i och med att jag flyttat från Luleå) i Galleri lillasyster.  Det är en grupp för unga konstintresserade. Jag målar mycket i akryl, men håller även på en del med textil.  Det är det som är lättast tillgängligt för mig i dagsläget.

 


Vardagsskatt

100_t-tröjor_072

Hervet

100_t-tröjor_056

Hanna Råman

slöjdare – glad – kreativ –
Uppvuxen längs Torneälven i Vittangi by med stor entusiasm att arbeta med händerna. Mitt hantverk mynnar ut i både traditionell samiskslöjd och egen nyformade alster och kläder, i material som eget berett renskinn till renhorn och björkens rot och bark. Hantverk har ett tyst språk, liksom naturen som skrider över alla gränser och det imponerar på mig var jag än vänder mig i världen.
Instagram: Hanna Raman
Facebook: Hanna Råman Design
www.hannaraman.n.nu


Variation I, Malmpellets, akvarell 100_t-tröjor_057Variation II, Malmpellets, akvarell
100_t-tröjor_058

Ann-Louice Abrahamsson

Född, uppvuxen, och verksam i Kiruna. Akvarellmålare, keramiker och grundare/medlem i konsthantverksbutiken Ateljenord i Kiruna.

www.ateljenord.com


Snow Mine

100_t-tröjor_059

Viktor Tzarski

Bulgarian architect who likes to work on art projects in his spare time. Taking part of ICE HOTEL project since 2006.
Pengarna går till välgörande ändamål.


 

100_t-tröjor_060

Susanne Larsson

Jag heter Susanne Larsson och är konstnär. Jag jobbar med keramiska figurkompositioner.
2013 fick jag Kirunastipendiet.


Vinterväg mellan Kiruna & Juoksengi

100_t-tröjor_061

Johan Axel Kauppi

Designer och Inredningsarkitekt född 1975, uppvuxen i Tornedalen. Studerat på Nordiska Konstskolan i Finland och däre#er Magisterexamen i Design vid HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk, Göteborg. Jobbar i egen verksamhet som designkonsult och frilansande designer inom produkter, möbler, inredning, utställningar, illustration och konceptarkitektur.
www.johankauppi.com

 


Flytta Beskär Rotera vy

100_t-tröjor_062Catarina Alanärä Lassi

Jag jobbar med grafisk formgivning i det egna företag Cattis Grafisk Form.
Jag har lång erfarenhet av den grafiska branschen, har tidigare arbetat på både Mediafolket samt Krauz & Co.
Denna tröja symboliserar mina tankar kring stadsomvandlingen.
facebook.com/Cattis-Grafisk-Form


New Kiruna

100_t-tröjor_063
Christina Sandell

är född och uppväxt i Kiruna och bor numera i Göteborg.
Utbildad på SVA (School of visual Arts) i New York och HDK (Högskolan för design och konsthantverk) i Göteborg där hon har en Masterexamen i grafisk design. Efter flera år som art director på olika reklambyråer arbetar hon idag som programansvarig på utbildningen Reklam & Marknadsföring på Yrgo.
Med en stor passion för design, fotografi och konst startade hon i augusti 2014 galleriet Sandell Gallery i centrala Göteborg.
www.sandellgallery.se


Halt mellan Ferrum och Arran

100_t-tröjor_064Bra Glid på Högalid

100_t-tröjor_065
Anita & Lena Ylipää

T-shirtarna ”Halt mellan Ferrum och Arran” och ”Bra glid på Högalid” är en del av Anita och Lena Ylipääs projekt ”Rapport utan väder och sport”. Projektet utspelas sig under sent åttiotal då systrarna Ylipää var i tjugoårsåldern. Inspiratörer var svenska tecknare, Bio Kontrast, lokala keramikkursen och krogen. Allt detta mot bakgrund av ett vintervitt Kiruna med prassslande Goretex och knarrande snö.
Det här är Lena och Anitas fjärde samarbetsprojekt där de utgår från gemensamma teman, minnen och frågeställningar.
Lena och Anita har båda en MFA från Konstfack och är hemmahörande i Lainio, Kiruna kommun.
www.yli.yli.se


Hang On

100_t-tröjor_066
Sofi Ruotsalainen

Kiruna, Jukkasjärvi, Luleå, Åre, Helsingfors, Ungern, Japan, Turkiet, Pakistan, London och New York. Hennes målningar och skulpturer har visats på utställningar runtom i världen,både som samlingsutställningar, isdesign och som solokonstnär. Sofi Ruotsalainens bana som konstnär började för trettio år sen då hon utbildade sig vid Sunderby Konstskola och fortsatte därefter på Konstfack i Stockholm, och har sen dess arbetat med konst, såväl som konstlärare som konstnär. Sofi är lika skicklig med pensel i hand som med isjärn, motorsåg, betongblandare, svets och tovningsverktyg. Hennes konst utforskar världen och och genom den utforskar hon sig själv och sin omgivning.


Giron Vit100_t-tröjor_067Giron Svart
100_t-tröjor_068Gunnel Tjäder

Formgivare och konsthantverkare i Kiruna sedan 1996. Arbetar med ulltryck, renskinn och allmogemåleri.
www.ateljenord.com


Ren tillfällighet

100_t-tröjor_069Lena Lysvret

Positiv och Kreativ Hantverkare
Jobbar med Textil och Återbruk
Intresserad av Sömnad
Vistas gärna i Naturen
www.LenasLappar.se


I love that art

100_t-tröjor_070
I love that art

100_t-tröjor_071
Anna Almqvist

Bor i Luleå och arbetar deltid som grafisk formgivare. Resten av sin tid målar hon akvareller. Annas motivvärld är växter och organiska former, hennes teknik är lager på lager, prickteknik och lasering med tunt utspädd färg eller rent vatten.
”Av alla konstnärstekniker jag testat är akvarell den vackraste” menar Anna. ”Papperets lyskraft och de transparenta färgerna är en oslagbar kombination”.
www.annaart.se


Sida ur LKABs aktivitetsbok för kommunens stadsomvandlare

100_t-tröjor_073Kirunabarn

Sporadiskt aktiv satirgrupp som driver bloggen Kirunabarnens sång – en gratistidning som inte fyller upp brevlådan under semestern.
kirunabarn.blogspot.com


Blue sun dancing angels

100_t-tröjor_074
Mikael Fagerlund

Mikael Fagerlund är född 1955 i Ekenäs, Finland. Han bor och arbetar i Uddevalla. Mikael skapar geometriskt bemålade objekt i akrylglas och intresserar sig för frågeställningar kring seende, perception, färg, form och ljus. Hans arbeten har bland annat visats på bl.a. Vasarely Foundation, Aix en Provence i Frankrike, Bohusläns Museum, samt på Galerie Michael Sturm i Stuttgart.


Tillit

100_t-tröjor_075

På väg

100_t-tröjor_081Lena Kriström

Skulptör -53. Älskar is, snö och stenar. Skär isskulpturer och hugger stenskulpturer.
Gör en teckning varje dag, har fler än 4000 st numrerade i en serie.
Kolla #DagensLenaK, Instagram/Facebook


Bredbandsbarn

100_t-tröjor_076Blandbandsbarn

100_t-tröjor_077Jan Flygare

Född 1978 och uppvuxen på blandband. Jobbar som montör och illustratör på Reklam och Grafiska i Kiruna. Nuförtiden så har jag pensionerat banden och skaffat bredband.


 

Ickeplatser 1

100_t-tröjor_078Ickeplatser 2

100_t-tröjor_079
Liselotte Wajstedt

Född 1973, lever och verkar i Kiruna. Wajstedts filmer rör sig ofta i gränslandet mellan dokumentär och experimentell konstfilm. Hon undersöker plats och identitet, och i personliga gestaltningar finner hon kopplingar till sitt eget liv. Hennes arbete väcker djupt allmänmänskliga frågor och tankar om livet. Hon är uppväxt i Kiruna, en svensk stad i Sápmi, med en samisk mamma och svensk-lantalaisen-samisk pappa. Om nu etiketter ska sättas. Hon lämnade staden 1991 och började studera konst. Idag gör hon en dokumentärfilm om flytten av Kiruna med arbetsnamnet Kiruna Ortdrivaren.
www.liselottewajstedt.com


Den underliggande sanningen

100_t-tröjor_080

Den underliggande sanningen

100_t-tröjor_090
Jens Thoms Ivarsson

Är utbildad designer med en master of fine art and design i Göteborg och London. I elva år drev Jens designfirman Thoms & Nilsson tillsammans med vännen och stenhuggaren Mats Nilsson. Duon gjorde skulpturer och möbler för den offentliga miljön och har ställt ut på ett flertal ställen världen över. Jens har bland annat varit konceptdesigner för Mitsubishi i Japan och vann 2008 första pris i Gold design award i Japan.
Sedan flera år har Jens undervisat och hållit föredrag om kreativitet och designprocessen både i Sverige och utomlands. Han har gjort konstprojekt för ICEHOTEL i Jukkasjärvi sedan 2003 och arbetar sedan 2012 som chefsdesigner där. Förutom konst, design, arkitektur och samhället i stort så är den stora passionen att spela trummor.


100_t-tröjor_082
Lisa Kejonen Pauker

1984, Kiruna
www.1kej.com


Malmkroppen

100_t-tröjor_083
Anders Skoglind

Smed och serietecknare.
Jag kommer från Saittarova där jag också har smedjan. Tecknandet sker mestadels i Kiruna. Jag ritar bla Viltliv, 91:an och ibland, Åsa-nisse. Jag gör även en del reklamtecknande och karikatyrer. Smidet kan man hitta i butiken Ateljenord där jag är medlem sen några år. Yxor är en specialitet.


 

100_t-tröjor_084

Mark Szulgit

Konstnär och arkitekt som får inspireation av natur och människors tolkning av detta i form. T-Shirt består av Lotus blomman tillsammans med smiley ikonen. Sjärn ögon som bliss samt ett fönster till det kosmiska.


Möte vid väntestenen
100_t-tröjor_085
Elisabeth Ödmann

Jag är fascinerad av det nordiska landskapet och mina bilder utspelar sig ofta där. Det är kontrasterna,färgerna och ljuset som tilltalar mig. Som tema arbetar jag med vandring, möten och minnen från barndom. Jag tycker om att börja med en idé och att sedan låta den utveckla sig med associationer och
experiment, i slutet vill jag själv bli överraskad. Främst jobbar jag med en blandning av teckning och målning, ibland inslag av collage. Jag arbetaräven med grafik. Utbildad vid Kungl. Konsthögskolan och Konstakademin i Trondheim. Har arbetat som lektor vid Kungl. Konsthögskolan och fick Kirunastipendiet 1996.
elisabeth.odmann.dinstudio.se/


Livets väsentligheter

100_t-tröjor_086
Jenny Granlund

Jag är bildkonstnär, utgångspunkten i min konst är hur relationen till livet och tillvaron ter sig. År 2001 var jag Kirunastipendiat.
www.jennygranlund.se


Mitt Kiruna

100_t-tröjor_087 100_t-tröjor_093

Anita Wilhelmsson

Bor i Kiruna och arbetar med bildskapande i olika tekniker och material. Motiv och materilaval varierar mycket beroende av vad som intresserar och inspirerar mig. Jag återkommer ofta till naturen som inspirationskälla. Organiska former i olika perspektiv kan bli abstrakta mönster eller bilder. Jag målar helst utomhus, fjällen, skogen, stenar och vatten ger mig harmoni och rekreation.
Jag jobbar också med grafik i Kiruna kostkollektivs verkstad. Arbetsgången och processen i grafik tar längre tid och bilderna blir mer genomtänkta, likaså när jag jobbar med textil, det förutsätter en tydlig bildidé som sakta växer fram under idogt arbete.
www.anitawilhelmson.n.nu


Kiruna capish?

100_t-tröjor_088
Tuomo Huuriainen


Kiruna mitt hjärta

100_t-tröjor_089
Jeanette Sollén aka Planet Jeanette

Born in Helsingborg, Sweden1968. Jeanette Sollén has a long and genuine experience as a creator. Being the driving force behind many large scale projects in the field of art & culture, with numerous music projects, performances, recordings and appearances, she has an impressive history as a composer,singer, musician, artistic director and project leader. Her highly personal and sensitive expression is recognized through out all of her work. This counts also for her latest work with music/dance/art films as well as in her recent work as the initiator and creative force behind the culture venue Salongen.
Spring 2015 she is preparing a new album to be recorded in Italy, yet is always open for new interesting work
opportunities and collaborations.
http://planet-jeanette.com/


Fågelflicka

100_t-tröjor_092
Sirkka Riekkola

Autodidakt — självlärd konstnär!
Jag ser framåt och är öppen till nya möjligheter att bejaka det kreativa hos mig. Öppet sinne leder ofta till många spännande möten och lösningar med olika motiv och material. Jag målar med akryl, akvarell, olja, även jobbat med grafik och lite skulptur. Inspirationer till mina målningar hittar jag från naturen här uppe och möten med människor ger ibland behov att uttrycka känslorna på duk. Haft utställningar årligen de senaste 20 åren tillsammans med konstkollektivet, även ensamma utställningar i Sverige och Finland.
www.sirkka-riekkola.se


Sarahkka

100_t-tröjor_094Robert Sammelin

Självlärd illustratör, grafisk formgivare och serietecknare.
Jobbar sedan 2007 som Senior Concept Artist och teamledare på DICE där han gör tv-spel, bl.a. de flerfaldigt
prisbelönta Battlefield-spelen.
Vid sidan av illustrerar han affischer, omslag och serietidningar åt bl.a. Image, Boom! och Dark Horse.
www.robertsammelin.com


Klapp… Klapp… Och fienden blev en vän

100_t-tröjor_095Maj-Britt Niklasson

har ett förflutet som musiker. I slutet av 70-talet bytte hon uttryck från musik till måleri. Sedan dess har hon deltagit i många utställningar, både i Sverige och utomlands. År 2006 fick hon Kirunastipendiet och 2011 Emil Bergs stipendium från Konstakademien i Stockholm.
Hon är en av grundarna till wip:sthlm, ateljéhuset i Årstaberg med 83 ateljéer och plats för ca 95 konstnärer.
Hon komponerar experimentell musik på fiol. Hon skriver egen text och musik i singer & songwriter-genren som hon framför till gitarr.
Maj-Britt har även publicerat en novell i tidskriften Horisont nr 4-5/2012.
www.majbrittniklasson.se


Mr. Wan wan

100_t-tröjor_096
Yukiko Soshino Fredriksson

Jag är en konstintresserad amatör född i Japan som älskar skapa små grejer som amigurumi och tennarmband. Jag ville skapa en t-shirt där min son, som älskar hundar, kan hålla i hundens öron.


That’s all folks

100_t-tröjor_097
Alessandro Falca

Sverigebaserad designer som driver designstudion Conte di San Pietro. Av adligt ursprung, familjen Falca etablerad i 1202 i Piemonte, Italien.
– “Memento Audere Semper säger min familjs vapensköld, som betyder ´Kom ihåg att alltid våga´. Jag bor där stundens ingivelse för mig, oavsett om det är i Florens, Rom, Stockholm eller på andra sidan jordklotet…”
De ideal som dominerar hans existens, lever varje dag fullt ut, samla in varje liten nyans och känsla:
-“… det är därför är viktigt för mig att komma och gå fritt, ta med mig endast ett minimum. Ett skissblock, en karta och ett kylskåp för Champagne!”
www.contedisanpietro.com


Fasetter

100_t-tröjor_098
Nina Kauppi

jag är uppvuxen i Malmö i en djungel. I mina föräldrars botaniska arbetsmiljö TrädgårdsPaletten, som även var vårt hem, lärde jag mig allt om växter. Jag skulle ta över handelsträdgården med min bror, skulle bara studera skulptur ett år i Göteborg först.
Åtta studieår senare var planerna annorlunda. Min magisterexamen i Jewellery art and Design har givit mig möjligheten att jobba som juvelsdesigner såväl i Sverige som i New York hos Tiffany & Co och tyska Thomas Sabo. Utmaningar och utveckling är mitt driv, något som även lett mig svitdesign för hotel i Jukkasjärvi.


Hotell Kebne

100_t-tröjor_099


Kiruna Guidetur

100_t-tröjor_100


Samarbetspartners

100_t-tröjor_102


Kiruna konstgille

100_t-tröjor_101

 

Sidor: 1 2 3 4 5 6 7 8 9