Dela:

2011 års trettondagsutställare är Lena Kriström, skulptör.

VERNISSAGE 6 januari 2011 kl 14.00 i Kiruna stadshus.

Utställningen med Lena Kriström pågår till och med 30 januari. Stadshuset är öppet vardagar kontorstid, lörd. 13-15 samt söndagen den 30:e klockan 13-15 (snöfestivalhelgen).

OBS! Lördagen den 8 januari klockan 14.00 hålls seminariet Kiruna; Is och Magnetit (i stadshusets kafé). Medverkande: Lena Kriström, skulptör, Arne Bergh, konstnärlig ledare Icehotel, Hans Söderström, Lannavaara stensliperi samt Kiruna Magnetit. Fika serveras.

I samband med snöfestivalen i slutet av januari kommer Lena även att leda en workshop för elever och lärare från länets estetutbildningar på gymnasienivå. Målet är att utveckla kompetensen i att arbeta med snö och is. Denna workshop har initierats av Sveriges Konstföreningar Norrbotten som tillsammans med Kiruna konstgille genomför detta tack vare finansiellt stöd från projektet Konstmuseet i Norr.

Varmt välkomna till denna utställning med tillhörande kringaktiviteter!

 

 

Lena Kriström berättar:

Is, sten och magnetit är mina material.Magnetit är järnmalm från gruvan i Kiruna.
Jag har jobbat med offentliga utsmyckningar och visat min konst på separatutställningarrunt om i Sverige sedan jag avslutade min konstutbildning på Konsthögskolan i Stockholm 1984.

Is har som konstnärligt material intresserat mig sedan början av 1990-talet, då de första isskulpturerna för Icehotels räkning kom till. Jag har sedan dess varje vinter återvänt till Jukkasjärvi för att få skapa i detta magiska och förgängliga material.

Här på utställningen på Kiruna stadshus visar jag svarta magnetitskulpturer och vita alabasterskulpturer. Dessa kan ses som speglingar eller kontraster av eller mot varandra och uttrycken handlar om känslor. Det handlar mina teckningar också om och på denna utställning finns ett urval av mina 2500 numrerade tuschteckningar med.

När jag hittade den Italienska alabastern med sitt ljusinsläpp, kände jag en koppling till snön och isen. Därför har jag i denna sten använt mig av samma tillvägagångssätt som jag brukar ha mot isen. I de tydliga vinklar som jag hugger eller skär kan jag spela med ljuset. Även de svarta magnetitskulpturerna är inspirerade från isskulpturer med samma kraftiga vinklar för att stärka kontrastverkan och här på utställningen går det att se hur tre svarta skulpturer speglar sig mot tre vita.

 

Läs mer på www.lenakriström.se