Dela:

Konståret 2013 går mot sitt slut. Dags att summera och samtidigt blicka framåt.

 Utställningar under året

Vi har sedan några år haft kirunaanknytning på våra trettondagsutställningar. I år en minnesutställning med Elis Aidanpää. En välbesökt vernissage där vi påmindes om Elis starka engagemang för att bevara den samisk-finska kultur han var uppväxt med.

I februari fylldes stadshusets väggar med Inger Thurfjells hundar. Där fanns hundar för alla temperament och sinnesstämningar och en del av dem gör sig nu hörda i kirunahem. Den som ville kunde komplettera med en tur till folkhögskolan, som fick agera annexkonsthall.

 En vecka i mars, sedvanlig utställning med vinsterna i vårt medlemslotteri. Av medlemmarna är det en tiondel som vinner och som i turordning får välja bland de utställda verken. Vi köper in verk från våra egna utställningar, från ”Våga se” med flera erkända gallerister. En viktig del i vårt uppdrag är ju att sprida god konst till våra medlemmar och kirunabor.

Vart tredje år genomför Sveriges konstföreningar, Norrbotten sitt ungdomsprojekt Face me, där ungdomar vid länets bildestetprogram får gestaltar hur det är att vara ung i Norrbotten i dag. Elever från Kalix, Kiruna och Luleå deltog. Starka verk som berör och inbjuder till samtal. Vernissage med invigningstal av Kalli Klement, förbundschef för Sveriges konstföreningar.

Parallellt med Face me II hade vi under maj och juni på initiativ av tidigare kirunabon Roger Metto en samlingsutställning. Han ställde ut tillsammans med Joachim Carlsson och Lucas Göthman. En utställning de kallade Synchronicity.

DS03a

Utställningen med Benny Ekmans nostalgiska kirunabilder blev en succé. Med den träffade vi rätt i tiden och rakt in i kirunabornas hjärtan. Stadshustavlan köpte kommunen och det var många som ville ha en kirunavy som minne av den tid som snart flytt.

v4

Birger Jonassons, tidigare kirunastipendiat, mer lågmälda konst blev en stark kontrast. Och pekade också på behovet av en riktig konsthall. Det är inte all konst som klara matchen mot de bruna vävtapetsväggarna i stadshuset.

Susanne Larsson utsågs till 2013 års kirunastipendiat ”för sina keramiska verk som realistiskt skildrar situationer och relationer i vår vardag. Hennes arbeten väcker frågor om innanför- och utanförskap där kvinnan står i centrum”.

Vi har under året också hjälpt till att hänga tre utställningar ”Konst på flygplats”. Först Britta Marakatt Labbas, följd av Anna Almkvists och nu senast, Lena och Anita Ylipääs utställning som hänger fram till sista januari på Kiruna flygplats. Ett samarbete mellan Resurscentrum för konst och Kiruna Airport.

Sveriges konstföreningars förbundsstämma i Kiruna 17-19 maj 2013

ggg

Årets stora satsning var nog ändå Sveriges konstföreningars förbundsstämma som vi genomförde i maj månad tillsammans med Malmfältens folkhögskola och Sveriges konstföreningar, Norrbotten. Närmare hundra konstvänner från hela Sverige kom och vi kunde bjuda på ett mycket innehållsrikt program genom stöd från LKAB, Kiruna kommun, Norrbottens läns landsting och Jukkasjärvi församling. InfoMine med föreläsning av Curt Person om Hjalmar Lundbohm och hans konstnärsvänner, festmiddag med konsert av JORD i stadshuset, följt av nattkonsert med Simon Marainen i Kiruna kyrka. Vid stämman invaldes Karin Westergren i förbundsstyrelsen. Malmfältens folkhögskola erbjöd sedan en tre dagars kurs för dem som ville uppleva och lära mer. Och det ville drygt 30 personer. Ett mycket lyckat arrangemang, och vi har fått många uppskattande hälsningar med tack efteråt.

jjj

Nya stadshuset med plats för Konstmuséet i norr

fff

Det som konstgillet och så många fler har kämpat för i årtionden blir snart verklighet – ett länskonstmuseum i det nya stadshuset. I oktober presenterades Kristallen, det vinnande förslaget. Vi gläds naturligtvis åt det men inser samtidigt att Kiruna konstgille måste hitta sin nya roll inom konstlivet i Kiruna. En diskussion som vi redan börjat föra och gärna ser att våra medlemmar deltar i.

Konstgillets blogg och mejladress info@kirunakonstgille.se

Du som har tillgång till internet kan hålla dig uppdaterad via vår blogg, som du enklast hittar genom att söka på ”Kiruna konstgille” och den har webbadress https://kirunakonstgille.se.

 Vår mejladress är info@kirunakonstgille.se. Vill du ha medlemsbrev och vernissageinbjudan via mejl ber vi dig meddela detta via e-postadressen. En gång till för några av er. Vi ber om ursäkt för att vi tappat bort vilka som svarat vid vår tidigare förfrågan.

 Ett nytt konstår 2014

Ett nytt konstår 2014 väntar oss och vi inleder med en minnesutställning med Aili Kangas. Vi hoppas du vill fortsätta som medlem. Medlemsavgiften är 200 kr, för familjemedlem 100 kr och för studerande 100 kr. Du betalar in medlemsavgiften på Plusgiro 34 94 94-5. Kom ihåg att skriva ditt namn på inbetalningen. Och du får gärna hjälpa oss att värva fler medlemmar.

 Då återstår bara att från Kiruna Konstgille önska Dig

 God Jul och Ett Gott Nytt Konstår!

 Gm/ Karin Westergren

Karin Westergren

Sekreterare