Dela:

OS-tider och mycket sport. Men då på plats att som avbrott berätta om styrelsens aktiviteter, bland annat om vinstdragningen i medlemslotteriet och att ge information om kommande evenemang i Kiruna konstgilles regi.

Medlemslotteriet

Då har styrelsen haft verksamhetsårets två roligaste möten. Det första är det möte då vi väljer ut vilka verk som ska lottas ut i konstgillets medlemslotteri. Om tio procent av medlemmarna ska ha möjlighet att vinna så innebär det att vi ska välja ut 20 verk ur vår samling. Men eftersom vi ville att även den som dras sist ska ha valmöjlighet så tog vi ut 23 verk. Ett tiotal av verken, grafiska blad, är nu på inramning.

Ten_D10s
Foto by Gringer (Own work) [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

Lyckliga vinnare

Det andra mötet hade vi veckan efter, styrelsemötet då vi lottar fram vinnarna. Det görs under överinseende av en av Konstgillets revisorer, i år Katarina Roxenfalk. Följande 20 medlemmar blev lyckliga vinnare och får efter årsmötet i turordning välja sin vinst.

Vinnare i medlemslotteriet

 1. Inger Edlert
 2. Ulla Lagerqvist
 3. Margareta Spett
 4. Östen Bucht
 5. Ingegerd Thuresson
 6. Roger Aunes
 7. Roger Stöckel
 8. Kerstin Fredriksson
 9. Anita Backe
 10. Annika Nygren
 11. Sofia Lahti
 12. Mats Spett
 13. Elvy Svarre Strömholm
 14. Sirkka Riekkola
 15. Else-Maj Larsson
 16. Sten Andersson
 17. Lis-Marie Wikström
 18. Raija Näätsari
 19. Agneta Lahti
 20. Leila Enesund

Medlemslotteriets utställning hänger i stadshuset från 27 mars till 3 april då vi har årsmöte. Så passa på att se de verk vi lottar ut. Utställningen kan ses vardagar under kontorstid mellan klockan åtta och fem. Sen håller vi också öppet lördagen 29 mars mellan klockan ett och tre.

Årsmöte 3 april kl 19.00 i Stadshusets cafeteria

Föreningslivet har sin årsrytm. Vår och dags för årsmöten. Kiruna konstgille håller sitt årsmöte den 3 april kl 19.00 i Stadshuset. Som vanligt kombinerar vi årsmötet med att vinnarna i medlemslotteriet får välja sina vinster från medlemsutställningen. Och så fika förstås.

Medlemsavgiften

Tack alla som redan betalat in sin medlemsavgift för 2014. Och till dig som ännu inte gjort det, en påminnelse om Plusgiro 34 94 94-5. Avgiften är 200 kr för medlem, 100 kr för familjemedlem och 100 kr för studerande. Tipsa gärna dina vänner om Kiruna konstgilles verksamhet.

Temavecka om Grönland 18-22 februari

Kiruna konstgille anordnar tillsammans med Malmfältens folkhögskola och Föreningen Norden en temavecka om Grönland. Det blir offentliga föreläsningar i Vittangi 18 februari kl 19.00 på hembygdsgården, på Malmfältens folkhögskola 19 februari kl 12.30 och i Svappavaara skola 20 februari kl 19.00.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Grönland – konst och kultur på folkhögskolan 22 mars, kl 13.00 – 20.00

Start klockan 13.00 med vernissage i foajén med multikonstnären Jessie Kleemann. Sedan får vi, tillsammans med Jessie Klemann och skådespelaren Elisabeth Heilmann Blind vara med om den traditionella maskdansen. Paus med kaffemik, vilket närmast kan liknas vid kafferep på grönländska. Efter kaffet får vi i ord och bild uppleva den stora ön i havet och se konstfilmen Sten och menneske. Innan den avslutande spelfilmen Eksperimentet (2011) tar vi en stärkande kopp renbuljongsoppa så vi står oss till temadagens slut.

Är det där konst? Vernissage 1 mars kl 13.00

Magnus Fredriksson ställer frågan och ställer ut i Stadshuset den 1-14 mars. Magnus är Kirunabo med världen som arbetsfält. Han har arbetat som animatör sedan 2003 och har regisserat 24 animerade kortfilmer som visats världen över. Dessutom är han en av grundarna till animationsstudion Bortbyting. Magnus var med och skapade den första tecknade filmserien på Meänkieli, Kaisa & Harax². Nu ställer han för första gången ut sina illustrationer och animerade filmer på hemmaplan.

MagnusF

Efter vernissagen kommer Magnus att berätta om sin arbetsprocess. Så ta chansen att uppleva och bli introducerad till animationens spännande möjligheter.

Kirunakonstnärer ställer ut i konsthallen i Luleå

Så en påminnelse så här i slutet av medlemsbrevet. Har du vägarna förbi Luleå så kom ihåg att besöka konsthallen i Kulturens Hus. Där ställer Agneta Andersson, Annnasofia Mååg, Lise-lott Vajstedt, Roger Metto och Hans Isaksson ut. Agneta och Hans till den 26 februari, de övriga till 2 mars.

Referensgruppen för Konstmuseet i norr

Konstgillet har fått en förfrågan om att ingå i Referensgruppen för Konstmuseet i norr. En förfrågan som vi naturligtvis tackat ja till. Det finns mycket att fundera över och ta ställning till när det gäller museet. För det första, vilken inriktning ska museet ha? Hur vill vi se utvecklingen av museets konstsamling? Vilka mål för den pedagogiska verksamheten? Vilka kvalifikationer vill vi se hos den framtida konstmuseichefen? Och för konstgillets direkta del, hur kan konstgillet samverka med det framtida konstmuseet i dess verksamhet? Allt för att bredda kunskapen om konsten och konstens betydelse i samhället som det står i våra stadgar. Men först i tiden ligger utformningen av konsthallar och övriga utrymmen i det nya stadshuset. Men det får inte skymma sikten för de mer långsiktigt strategiska frågorna.

Ett första tillfälle att dryfta dessa frågor tillsammans får vi vid årsmötet den 3 april i stadshuset,
för vi möts väl då?

Hälsningar, Kiruna konstgille

gm/ Kajsa,
Karin Westergren
Sekreterare