robert sammelin kiruna
Dela:

Traditionsenligt startar Kiruna konstgille konståret med trettondagsutställning på stadshuset. I år är det den Kirunabördige illustratören, grafiska formgivaren och serietecknaren Robert Sammelin som visar upp ett tjugotal verk.

Bland annat får man se exempel på Roberts serier i The Wave, en stumserie från antologin Broken Frontier. Men här finns också screentryck, tuschorginal och digitalt färglagda tryck.

-Mycket är tuschteckningar som jag gör när jag pratar i telefon, lagar mat eller sitter framför Tvn. Jag kan verkligen inte sluta rita och det här är sådant jag ritar bara för att det är kul.

robert sammlin kiruna

Robert har sedan länge varit känd i tv-spelsvärlden som mannen bakom den glödande soldaten på Battlefield-omslagen. Hans bilder har också synts i tidningar och på omslag från de största serieförlagen i USA som Image, Boom!, Dark Horse och DC.

-Jag gör flitigt omslag till serietidningar. Sen försöker jag att göra regelrätta serier också, jag har bland annat gjort miniserier och inhopp i pågående serietidningar. Att göra serier är en dröm som jag hade redan som liten.

Sist Robert ställde ut i Kiruna var för 22 år sedan med konstföreningen Reaktor. Efter att ha flyttat söderut arbetar Robert idag på DICE där han gör de prisbelönta Battlefield-spelen.

-Det jag gör är att jag som senoir concept artist och team-ledare har hand om teamet som visualiserar allting, från minsta låda till världarna och gubbarna. Jag driver det visuella från innehållet i spelet till förpackningen så det är enhetligt.

robert sammelin kiruna

Att han kommer från Kiruna tycker Robert inte har gjort någon större inverkan på hans skapande, möjligtvis den Laestadianska arbetsmoralen då, men skarpögda Kirunabor kanske har sett de Kirunarelaterade referenser som finns i spelen. Till exempel kan man hitta graffiti med ordet Lompis i flera av Battlefield-spelen.

-I vartenda spel som jag gjort finns det någon liten Kiruna-referens. Bland annat klädmärket Junosuando och namnen på olika Kirunaband, ibland så obskyrt som på Kinesiska.

Just nu hoppas Robert att någon hittar Kirunareferensen i Battlefiled 1, en referens som han beskriver som lite långsökt men i övrigt är mycket förtegen om.

Utställningen med Robert Sammelin finns att se i Kiruna stadshus till den 24 januari.