Medlemsbrev december 2017
Dela:

Under det gångna året har styrelsen arbetat mycket med framtidsfrågor. Om ett och ett halvt år blir vi av med vår utställningslokal, stadshuset. Vi har genom skrivelser och vid samtal tagit upp frågan om ny utställningslokal men längre än så har den ännu inte kommit. Konstnärer behöver god framförhållning och helst måste vi kunna boka in utställningar ett år i förväg. Detta innebär att vi snart inte kan göra fler bokningar innan vi får besked om ny lokal att husera i fram till K5 står klart 2020.

K5, kvarteret för nya Folkets Hus/Kulturhuset.

Vi har också varit aktiva via skrivelser och vid direkta möten med ansvariga för planeringen av det nya Folkets Hus, som i planeringssammanhang kallas K5. Trots utlovade möten kom vi in sent i planeringen. Vid ett möte i början av hösten fick vi möjlighet att berätta om Kiruna konstgilles verksamhet och vi tog då också upp vilka tekniska krav som ställs på en konsthall.

Ett par veckor senare fick vi remissen på utredningen om K5. Den lämnade mycket övrigt att önska vad gäller konsthall. I vårt remissvar påpekade vi detta och förnyade våra krav på att få fullgoda möjligheter att fortsätta vår verksamhet. Nu gav också kulturpolitikerna tydliga besked om att en konsthall ska ingå i kommande K5, inte bara ”ytor för utställningsverksamhet”. Läget idag är att vi haft en första kontakt med den byggnadsbyrå som är inkopplad för att tekniskt förtydliga planerings-underlaget. Vi fortsätter att hålla ärendet under uppsikt.

Dags att förnya medlemskapet

I det här utskicket hittar du förutom vernissagekort, och ett specialerbjudande om att prenumerera på KONSTPERSPEKTIV, också inbetalningskort för 2017 års medlemsavgift. Genom ditt medlemskap stödjer du en fortsatt utställnings-verksamhet i Kiruna och du har också chansen att vinna konst i medlemslotteriet. Det är goda vinstchanser, en vinst per tionde medlem!

Trettondagsutställningen 2017

Trettondagsutställning Robert Sammelin KKG

”En av de absolut bästa europeiska serietecknarna som lanserats på den amerikanska seriescenen på åratal.”

Så beskriver seriebloggen Broken Frontier den Kirunabördige illustratören Robert Sammelin. Så här beskrev Robert sig själv vid utställningen 100 T-tröjor 2015:

”Självlärd illustratör, grafisk formgivare och serietecknare. Jobbar sedan 2007
som Senior Concept Artist och teamledare på DICE där jag gör tv-spel, bl.a. de
flerfaldigt prisbelönta Battlefield-spelen. Vid sidan av illustrerar jag affischer,
omslag och serietidningar åt bl.a. Image, Boom! och Dark Horse.”

Vernissage och föreläsning blir det på trettondagen, den 6 januari klockan 14.00 i
stadshuset.

Kirunastipendiaten 2016

olov tällström kirunastipendiat 2017

I början av nästa åt kommer vi också, äntligen, att få stifta bekantskap med 2016 års Kirunastipendiat, Olov Tällström. Olov, som är skulptör, föddes 5 april 1958 i Norsjö i Västerbotten.

1981–83 utbildade han sig i konstvetenskap på Stockholms universitet, 1983–87 på Konstfack i Stockholm och 1987–92 på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm.

I Kiruna kommer han bland annat att visa upp det 16 meter långt verket Twister.

Vernissage blir det den 12 januari kl 14.00.

Fler stipendiater

Efter Kirunastipendiaten är det dags för en annan stipendiat. Den här gången 2016 års Kauppistipendiat, Anna Sjons Nilsson, som kommer att ställa ut sina fantastiska textilfigurer i februari. Mer information om Anna Sjons Nilssons utställning kommer efter årsskiftet.

Konst på flygplats
ulrika tapio blind kiruna flygplats

Ska du ut och flyga har du en utmärkt chans att spana in akrylmålningar och blandteknik av Ulrika Tapio Blind som ställer ut i avgångshallen på flygplatsen – precis där bakom hörnet in mot restaurangen. Konst på flygplats är ett samarrangemang mellan Resurscentrum Konst, Norrbotten, Swedavia och Kiruna konstgille.

Tack för i år

Vi vill passa på att tacka för att du valt att vara medlem i Kiruna konstgille under 2016 och hoppas att du fortsätter med det under nästa år.

Löpande information om verksamheten hittar du här på www.kirunakonstgille.se eller Kiruna konstgille på facebook och twitter.

God Jul och Ett Gott Nytt konstår!
önskar Kiruna Konstgille genom
Magnus Fredriksson
Ordförande

PS. Vill du hjälpa till vid utställningar eller med annan verksamhet? Hör i såna fall av dig på info@kirunakonstgille.se DS.